perjantai 30. marraskuuta 2012

Ensimmäinen neuvola

Voi että mua inhottaa toi sana neuvola! Siis siellä jotain neuvoillaan? Kuuluu samaan ällöön kastiin, mm. sanojen vauvailu, vaunuilu ja mummula kanssa. Huoh. Joten älkääs ihmetelkö jos koitan väistellä tätä tyhmäsanaa monilla muilla vaihtoehdoilla...

Siellä kuitenkin tuli eilen käytyä eilenissä koko perheen voimin. Kasa esitteitä ja lappusia ja paljon puhuttu dvd saatiin. Ihan kivoja nuo vihkoset ainakin vaikuttivat olevan, mutta tuli sieltä kaikkea irtonaista turhaakin sälää, koska oletan että samat tiedot löytyy netistä. Neuvolatätimme (voi hitsi, oisin halunnu sedän, miehet on kivoja) on vähän iäkkäämmän puoleinen ja just sellainen herttainen tätihahmo kuin kuvitella saattaa. Yllättävän hyvin kyllä samalla aaltopituudella oltiin. Täti oli kovin otettu kun ollaan ainoita nuoria odottajia tällä alueella (no, se on kyllä tän alueen vika vaan!) ja kaikkea kovasti kehui, tupakoinnin lopettamista, verenpainetta, virtsatieinfektiottomuuttani, mitä vain. Tuli tosi terve olo!

Mitään konkreettista tuolla ei lappusten ja lippusten ja verenpaineen lisäksi juuri tehtykään. Viimeisin oli ihan tavistasolla vielä. Lähetteet sain pissanäytteen viemiseen ja maksa-arvoihin. Jälkimmäiset koska häiritsevästi mulla on kutittanut kämmeniä, jalkapohjia ja takaraivoa, mikä voisi olla merkki raskaushepatoosista, mutta yleensä sellanen ilmaantuu vasta loppupuolella. Täti pystyi lähetteen kuitenkin laittamaan, niin mieluusti menen mieltä rauhoittamaan siltä osin. Astman takia sain myös pikaisemman ajan lääkärille, kuin normaalisti. Se on kahden viikon päästä ja siihen asti puhaltelen pef-lukemia aamuin illoin (kiitos tän tekstin, muistinkin jopa tänaamusen just äsken). Onneks on tuo lääkäriskäynti, niin saan sieltä toivottavasti sitten lisää lähetettä, ainakin toksoplasmoosiin ja d-vitamiinipitoisuuteen. Tuskin noi kauheena rupee niissä hinnailemaan, jos kerran haluaa.

Kätilöopistolle pääsen sitten aikanaan ja sieltä pitäisi (varmaan jo ensi viikolla) sitten saapua kutsukirjeet ultriin sun muihin. Aika itekseen sitä saa onneks asioineen olla. Jotenkin oli etukäteen aatellut jotain hirmusta ramppaamista koko ajan jossakin, vaikka normiasiatkin pitäis hoitaa. No ehkä se koittaa sitten lopuksi. Toisaalta Täti kuitenkin sanoi, että mitään ei saisi yksin jäädä pohtimaan, vaan aina ottaa yhteyttä.

Loppuun vielä miinuksia kunnallisesta neuvolatoiminnasta... (Pakko, huoh.) No eka miinus ei mikään uus juttu ole, mutta meidän terveysaseman labra suljettiin jokunen vuosi sitten. Eihän se nyt mulle oo mikään ongelma tuolla lumimyrskyssä poiketa lähimpään labraan (joka ei oo millään muotoa matkan varrella mennessä minnekään, vaan sinne joutuu todella ihan poikkeamaan), mut miettii nyt sitten noita paikallisia vanhuksia esimerkiksi. Tai vaikka pikkuvauvojen kanssa ähertäviä mammoja... Hyh hyh.

Ja toinen ihan koomiseksi menevä juttu on tarina pef-mittarin metsästyksestä. Mulla siis sellasta ei ole, ja nyt pitäisi kaks viikkoa aamuin illoin olla ennen lääkäriaikaa, joka on varattu jo. Neuvola sanoi, ettei heiltä saa lainaan, kun ei ole, mutta terveyskeskuksen puoli hoitaisi. (Ymmärrettävää, eihän neuvola astmoja hoida, siksi mullakin raskausajan astma-kontrolli on terveyskeskuspuolella lääkärillä, fine.) Terveyskeskuksen info hätääntyy mittaria kysyttyä ja soittelee Jonnekin. Toteavat puhelimessa että mitä ne nyt neuvolassa niin on sanoneet ja ei he saa annettua. Ehkä jos soittaisi astmahoitajalle? Soittoaika kolmen tunnin kuluttua, kun nyt olisin siinä seisomassa lasin takana käsi ojossa. No lopputuloksen ollessa pitkähkön ajan kuluessa tämä totesin respapojalle, että jos kuule menee teillä näin vaikeeksi niin anna olla, kyllä mä joltain tutulta sen ehkä saan lainaksi. (No, ostin apteekista 25 eurolla kun en jaksanut ketään häiriköidä moisella pikkuasialla.) Sehän on vaan muovinpalanen.

No plussaa saa neuvola kuitenkin uudesta puhelinsysteemistä, missä voi soittaa koko päivän ajan. Puhelu ohjataan johonkin keskitettyyn systeemiin ja sieltä voi neuvot kysellä, varata ajan tai mitä vaan. Jos on jonoa, niin jonottaa ei tarvi, vaan soittavat itse takaspäin. Jes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti