sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Synnytyksen käynnistämisen kotikonstit

Jännä kyllä, vaikka mulla ei omasta mielestäni yliaikaisuus ihan vielä edes edessä häämötä, on aika monikin alkanut kyselemään millä keinoilla odottaja voisi itse edistää synnytyksen käynnistymistä ja olenko näitä keinoja kokeillut jo. Kaikenlaisiin keinoihin netissä olen törmännyt ja jopa mielenkiinnolla kuukkeloinutkin, mutta hämmentävintä oli huomata etten oikeastaan vielä ole halunnutkaan niitä kokeilla. Vauvahan kun olisi "ei pieni, muttei jättiläinen", eli siis täydellinen synnyttää ja jokainen päivä kasvattaa vain sen (ja mun) rasvamassaa melkeinpä turhaankin jo. Jään siis itsetutkiskelevalla mielenkiinnolla odottelemaan, mikä raskausviikko ja -päivä koittaa se hetki, että haluan lopulta niin sanotusti kaikki keinot ottaa käyttöön!

Tällä hetkellä toki tuntuu, että synnytys olisi helpotus siinä mielessä, että sen jälkeen suunta on kuntoutumisessa vain ylöspäin. Nythän tässä otetaan aina vain pientä, mutta varmaa takapakkia päivä päivältä, häpyliitos natkuu, lonkat jomottaa, selästä ja urheilukunnosta ei kannata mua enää muistuttaakaan. Ihan tyytyväinen siis saan olla tästä henkisen puolen zen-tilasta, jonka turvin fyysiseen puoleenkin kärsivällisyys vielä riittää. Enkä mä edes tätä hellehikoilua vaihtaisi päälle mahtumattomiin toppatakkeihin, talvikenkien jalkaansaamisongelmiin tai hangessa tai jääpinnalla spurttailuun tosiaankaan. Milloin siis ihan aikuisten oikeesti todella toivoisin vaihtavani tän väsyneen odotusarjen hormonihuuruiseen vauvakuplaan? Vai ehtiikö se muutos tapahtua varkain ihan sattuman sanelemana jo ennen?

Mutta jos nyt joku haluaa kootun nettivinkit -listan keinoista, joihin oon törmännyt niin niitähän riittää... Yleensä ensimmäisenä siis muistutellaan "kolmesta ässästä", eli siivoamisesta, saunasta ja seksistä. Mä en usko, että sinällään näillä on mitään tiettyä virkaa, kuin että samaa ajaa "siivoamisen tilalla" liikunta ja asentojen vaihtuminen ja "saunan osalta" rentoutuminen. Liikkuminen saa vauvaakin vaihtamaan asentojaan ja työntymään syvemmälle lantioon, mikä ainakin mulla aiheuttaa supistuksia ja jomotuksia. Samoin tekevät keskivartalon lihasten tehokkaat käyttämiset. Tietyiltä osin myös uskon, että stressitilat ja ahdistus missään muodossa haittaa synnytyksen käynnistymistä (ja etenemistä). Tyypillisestihän synnyttäjällä supistelut taukoaa tai jopa loppuu sairaalaan lähdön ja pääsyn yhteydessä, kun yhtäkkiä tuttu ja turvallinen kotiympäristö vaihtuu vieraaseen ja stressaavaan.

Kemisti en ole, mutta siemennesteessä sanovat tietävämmät olevan prostaglandiinia, joka pehmentää ja kypsyttää kohdunsuuta. (Sinällään tietysti ihan loogista, jos ajattelee mikä tuon eliksiirin alkuperäinen tehtävä on ja mitä sen tehtävän onnistuminen vaatii.) Lisäksi hormoneista oksitosiini aiheuttaa supistukset ja oksitosiinia erittyy fyysisen läheisyyden, rakastumisen tunteiden ja orgasmin myötä. Seksi ja etenkin "suojaamaton seksi" siis kuulostaa ihan napsakalta paketilta kotikäynnistelyyn. Lisäksi tietysti touhu on ihan kivaakin, etenkin nyt kun ei etukäteen tiedä minkä pituinen ja milloin alkava tauko siihen on lähiaikoina tulossa. Omalta osaltani en kyllä ole havainnut supistelujen lisääntymisiä näillä s-keinoilla. Liikkumisista varmin supistaja on käveleminen ylämäkeen, saunaan en ole päässyt, mutta kuumassa kylvyssä supistuksen aiheuttaa lattiatasosta ylös seisomaan nouseminen eikä muu, ja seksipuolta ei ole niin säännöllisellä kuurimuodolla kokeiltu, että uskaltaisin mitään väittää.

Vadelmanlehtiteen ja nännistimulaation väitetään kypsyttävän kohdunsuuta etukäteen synnytystä varten. Jos mulla olisi kypsymisstressiä ollut olisin ehkä näitä kokeillut viikosta 37 eteenpäin. Toki olen vattuteetä jonkin verran satunnaisesti juonut, kun nyt sen silloin vikan kolmanneksen alussa hommasin, mutta en älyttömän vahvasti usko, että juuri se olisi aiheuttanut kohdunkaulan lyhentymistä ja pehmenemistä. Tunti kerrallaan nännihierontaa voisin olla ehkä ensi sijassa valmis kokeilemaan, jos oikeasti tahtoisin jakautua tänään tai huomenna. Ja rintapumpulla voisi saman asian hoitaa.

Ylläolevan kaveriksi lisäisin vielä akupistepainelut ja -hieromiset jaloista näistä neljästä kohtaa:
- Isovarpaan sisäsyrjällä, noin puolivälissä varvasta oleva luu/nikama.
- Nilkan sisäsyrjällä olevan luun kohdalla, lähellä jalkapohjaa oleva pullistunut kohta.
- Saman nilkan luun aivan alapuolella oleva piste.

- Isovarpaan kohdalta sormella jalkapohjaa pitkin kohti kantapäätä seuratessa oleva kantapään alkukohta.
Näitäkään en itse ole vielä kokeillut, mutta kuulemma niillä jotakin supistelu- ja rentoutusvaikutusta on monille odottajille ollut. Ja jos johonkin tarpeeksi uskoo, miksei se totta voisi ollakin? :)

Tsemppiä käynnistyksiin ja pitäkäähän mulle peukkuja startin suhteen, ettei kärsivällisyys ihan vielä pettäisi!
(Tänään kuulin uutena väittämänä, että 38 viikkoa ja 2 päivää hedelmöityksestä olisi useimpien vauvojen ulostautumisaika! Meillähän moinen siis koittaisi reilun viikon päästä tiistaina, 16.7.)

Rv 39+0. 
Ja kyllä, H&M:n äitiysvaatteiden pieneksi jääminen mahan kohdalta voisi olla yksi painava syy kärsivällisyyden pettämiselle hetkenä minä hyvänsä.


2 kommenttia:

  1. Hei, oli pakko lukaista tämä läpi ja todeta että minulla käynnistyi kahden edellisen lapsen synnytys seksillä. Viimeisen viikon aikana säännöllisesti päivittäin ja sitten se lähti käyntiin.nännistimulointi aiheuttaa supistuksia mutta loppunut lyhyeen. Akupainantaa en ole uskaltanut kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä väitän että ihan hömpän pömppää nää kaikki! Mulla ei toiminut mikään muu kuin lääkärin romplaus alakerrassa (ja oksitosiinitippa nopeuttamassa ettei ihan useempaa vuorokautta mennyt)! :) Kyllä ne kaikki joskus tulee ulos ja mikä millonkin vaikuttaa vai vaikuttaako mikään ulkopuolinen niin sitä ei tiiä kukaan!

      Poista