torstai 24. tammikuuta 2013

Odottavien fysioterapiaryhmästä

No olihan se kivaa. Kymmenisen naista, kaikki muut enemmän raskaana kun minä, mutta meno oli oikein rento. Aiheinahan oli kaikille odottaville tutut lantionpohja, SI-nivel ja liikunta raskausaikana. Viimeisen koin vähiten mielenkiintoiseksi, koska anti mulle itselleni ei ollut paljoakaan. Sain ainakin tietää, että pitkät vatsalihakseni ovat tässä vaiheessa noin kaksi senttiä toisistaan jo erkaantuneet, että osaan reenailla syviä vatsiksia ja lantionpohjaa oikein. Bonuksena fyssari tunnin jälkeen vahvisti diagnoosini häntäluunviereiskivusta toiselle jalalle varatessa todella kaikkein todennäköisimmin SI-nivelen löystymisestä johtuvaksi. Toki kivana lisänä hän epäili, että koska vaiva on poistunut elämästäni, se saattoi johtua vain väärään asentoon niksahtaneesta nivelestä, jonka sitten olen jotenkin saanut takaisin paikoilleen. Tosin sellaisenaankin vaiva mitä todennäköisimmin palaa myöhemmin. Onneksi avuksi voi ottaa SI-vyön! (Tosin niitä ei ole Helsingin kaupungilla lainaksi tai vuokraksi antaa, joten ostosreissuksi menee siinä tapauksessa.)

Ehkä erikoisin hyöty minkä koin saavani oli mallinnos lantion luista, lihaksista ja nivelistä. SI-nivel tulee latinankielisistä ristiluun ja suoliluun nimistä, eli on siis sama kuin lantiokipujen yhteydessä höpöttämäni risti-suoliluu-nivel. Ristiluu on lantiossa (alaselässä) se keskeinen pystyluu "selkärangan alaosa" ja suoliluu sitten se vaakataso siinä ympärillä, konkreettisimmin tuntuu siis ns. "lantioluina", jotka jenkkakahvojen alla törröttävät. Tää koko rakennelma kun siis raskaudessa synnytystä odottaen ja relaksiinihormonin tuella löystyy syntyy kaikenmaailman selkä-, lantio-, lonkka- ja muita ongelmia. Mahan paino, joka ryhtiä muuttamalla rasittaa selkää ja lonkkia ennestään lisää tietenkin koko nautintoa. Tämän kaiken ja ne lantionpohjanlihakset kun sitten näki sellasena palasista koottuna mallina, niin asia hahmottui paljon konkreettisemmin kun mitä pelkistä kuvista. Varmasti monelle muulle ryhmä tuo paljon muutakin hyvää.

Liikunta- ja venytysohjeet nyt eivät mulle kovin paljoa uutta tuoneet, kun niin hyvin olen kokemuksia ja tietoa jo kartuttanutkin. Ja eiväthän nuo perusideat miksikään muutu oli raskaana tai ei (kineettinen ketju, syvien lihasten tuki ja niin edelleen). Toki hyvä pointti oli kuulla syy, miksi juoksu olisi hyvä pistää tauolle loppuraskaudesta vaikka hyvältä muuten tuntuisikin. Ja syyhän on ne lantionpohjalihakset ja niihin kohdistuva korostuva paine. Ei siis se vauva. :) No juoksemaan en olekaan vähään aikaan ehtinyt, että huomenna voisi pitkästä aikaa testailla miten se edes sujuu. Joko viimein sattuu?

Tosi kiva oli kuitenkin muitakin odottajia nähdä ja varmasti sain minäkin taas intoa ja inspiraatiota raskausajan treenejä ajatellen! Lantionpohjatreenitkin on vähän taas unohtuneet koulun myötä, mutta nyt kun sai selkeät vinkit mitä ja miten niin johan luulisi helpottavan. Aion tosiaan näistä urheilu-, liikunta-, treenaus- ja muista asioista kirjoitella vähän laajemminkin vielä, niin siksipä en tässä niitä ihan aasta ööhön käy läpi. Lisäksi oon ihan naatti! :D

5 kommenttia:

  1. Hei,
    näitä on tosi hauska lueskella, itellä on LA heinäkuun alussa ja fysioterapia vasta edessä.
    Oon havainnu kyllä ihan samanlaisia oireita ku sulla (miten nämä hinkit VOI levitä näin paljon?!?!) Katsotaan miten tästä eteenpäin kehittyy meillä kummallakin tahti...

    Onnellista odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tää ihana kuulla, että joku tykkää lukeakin! Se ei ihan alkuun ollu välttämättä ajatus, mutta aika koukuttavaa silti. :)Ja hyvä tietty, jos oot yhtä oireeton ollu!

      Poista
    2. Joo no kyllä mua eto menemään koko alkuraskauden ajan, mutta se hupi loppui ku seinään viikolla 12. Luojan kiitos!
      Nyt ei olekaan ollu mitään ongelmaa muuta ku tämä painonnousu ja tissiturvotus, mutta kuuluvat kuulemma asiaan :D

      Poista
    3. Mullakin taisi tän 16. viikon myötä alkaa toi painonkasvu. IIK! :) Mihins päin sun laskettu asettuu? Me ollaan puolessa välissä kuuta (14.), joten paljoa ei voi heittää!

      Poista
    4. Äh, eikun tuollahan se ekassa kommentissa lukeekin! Eli viikon tai pari edellä siis meet! :)

      Poista