perjantai 7. maaliskuuta 2014

Äitiyspakkaus: 2013 vs. 2014

Pakkauksen ennako-arvostelun voit lukea täältä.

Ajattelin huvikseni pohdiskella äitiyspakkauksen tarvikkeiden hyödyllisyyttä meille, kun aikalailla kaikki ovat jo joko päässeet käyttöön tai jääneet käyttämättä tässä vaiheessa vauvavuotta. Koska taas pelkistä muisteluista ei ole tän hetken odottajille kauheana iloa ja hyötyä niin lisään vähän vertailevia kommentteja tämän vuotiseen pakkaukseen joka vissiinkin kohtapuoleen pääsee jakoon? Vai onkohan jo päässytkin?

(1.) Ihanainen siilimakuupussi on varmaankin se mun suosikki koko pakkauksen sisällöstä. Se tuli heti vastasyntyneellä nukutuksissa ja vaunukopassa käyttöön. Nykyisin se toimii reissussa vaipanvaihto-, ilmakylpy- yms. alustana ja varmasti tulee ilmojen lämmettyä vielä vaunukäyttöönkin (ainakin jos raaskin ommella ja saksia siihen reiät vaunun vöille!). Tavara number 1 siis ehdottomasti. Uuden pakkauksen vihertävä apinapussi ei oo yhtään niin kiva!

(2.) Heti tiukkana kakkosena tulee peitto. Senkin päälle oli pikkuista kätevä nukuttaa ja sitten siirrellä kehtoon//vaunuihin/jne. kun alustan lämpötila ei vaihtunut ja herättänyt. Itseasiassa tuo kohta 70-senttinen Tirpsukka edelleen nukkuu usein kahtia taitetun äp-peiton päällä JA alla taitoksessa. Ihan vaan, jottei nukkuisi koko yötä ihan mussa kiinni, kun se taitos vähän hidastaa "valumista" mua kohti. Peitto tulee meillä varmasti olemaan vielä pitkään käytössä! Ja toisenkin olen kirppikseltä ostanut jo alkuun. Se pyörii olohuoneen puolella milloin mattona, peittona tai alustana tarpeen mukaan. Hyvä että tämä on vakkarina paketissa, ja juuri senkin vuoksi, että näitä voi haalia useamman edullisella kirpparihinnalla.


Omat suosikkipussilakanat on ihan parhaita kirppislöytöjä! Tosin nyt vähän jo harmittaa sellanen suuri ongelma, että säännöllisesti törmään aivan ihaniin vauvalakanoihin, mutta niitä ei tarvitse enää lisää!
(3.) Pyyhe on päivittäin käytössä! Joustavaa pehmoista materiaalia, hyvin pyyhkii! Kiva myös, että on kokonaan valkoinen, eikä vihertäviä reunuksia niinkuin tänä vuonna. ;)

(4.) Patja on ollut vähän erilailla hyvä kuin tarkoitettu! Se oli meillä koko vaunukoppailuiän lisäpatjana vaunuissa ja kehdossa. Ilmankin olisi kyllä pärjätty, mutta tuli silti sitkeästi käytettyä. Oman patjansa jouduin kuitenkin Etolasta shoppaamaan pinnasänkyyn (...joka ehkä vielä jonain päivänä tulee käyttöön...) ja lisäksi omansa hoitopöydälle, koska "se kourumallinen" vaipanvaihtoalusta jäi todella nopeasti liian lyhyeksi! Etolasta hain 5-millistä patjaa, jonka päällä on

(5.) äp:n "pissalakana", aka muovitettu frotee! Näitä voisi olla pakkauksessa vaikka parikin mun mielestäni, koska meillä olisi toiselle käyttöä hyvinkin ilman vaippaa hengaillessa. Ei vaan ole koskaan tullut hankittua, joten pyykkikoneessa pyörii säännöllisesti peittoa sun toista pissailujen takia... Tämäkin siis vakkarina näyttää pysyvän edelleen mukana 2014. Jos vahinkoja öisin tulisi, voisi tällasen lykätä toki isoonkin sänkyyn, muttei meillä ole tuntunut tarpeelliselta, vaipat ja liivinsuojat on riittäneet.

(6.) Kynsisakset osoittautuivat alun ennakkoluulojen jälkeen kuitenkin sitten ihan huipuiksi! Niillä ei kovin herkästi saa millekään mitään pahaa aikaan, mutta vauvan pehmoisia kynsiä ne leikkaavat ihan unelmasti. Kuvien perusteella näyttäisi tänä vuonna olevan aika sama malli / merkki, mutten sen kummemmin asiaa googlaillut.

(7.) Talvihaalari meidän loppukesän vauvalla on päässyt hyvin käyttöön tässä alkuvuodesta. Onhan se iso vielä ja reilustikin, mutta huivia kaulaan niin haalarin etupaneelin voi jättää vaikka "napaan" asti auki ja taittaa sisään ylimääräisen pätkän, jolloin kasvot jäävät esille. Vaunuissahan tuo vain hengailee, joten ylimääräinen möyhö ei haittaa mitään liikkumisia. Lisäksi meillä on aina myös paksu villahaalari toppahaalarin alla ollut tähän asti, joten liian naftikaan uloin kerros ei voisi olla. 2013 pupuhaalari on mun mielestä söpömpi, kuin tuo 2014 ruutuversio, mutta ehkä se on sitten uniseximpi jollekulle?

(8.) Kestovaipoista Myllymuksut oli noin 5,5-kiloisesta eteenpäin käytössä menestyksellä, vaikkakin sen asettelu oli vähän kikkailua. Imse Vimse oli vielä viime kokeilukerralla liian iso pienimmilläkin säädöillään. Muksut on meiltä lähtenyt kiertoon ihanampien vaippakasojen vallattua hyllyt, mutta pidän silti äp-kestoja yhtenä pakkauksen hyödyllisimmistä jutuista! Toki on sääli, että juuri Muksuilla laatu on kärsinyt massatuotannosta aivan järjettömästi, koska se laskee varmasti monen pelkkiä pakkauksen vaippoja kokeilleen vanhemman intoa jatkaa testailua. Liian monessa äp-vaipassa on joku ratkaisevaa laatua oleva vamma... Kuitenkin toisaalta edes pieni "puolipakollinen" tutustuminen kestovaippoihin on paikallaan, ovathan nämä valinnat kuitenkin aika kauaskantoisia.

Mulla ei ole kokemusta itselläni tuosta 2014 Totsbotsista (tai merkistä ylipäänsä), mutta vähän harmittaa, että vaippoja on pakkauksessa vain yksi... Kaikista oivallisin setti äitiyspakkaukseen mun mielestä olisi vastasyntyneelle jo sopivat, mutta mahdollisimman isoksi käyvät tehoimevä sisävaippa ja kosteussulkukuori, ja niin että sisävaippoja olisi useampi, kuorelle kun riittää usein pelkkä huuhtelu. Pirtsakka ja houkutteleva ulkonäkö olisi myös ihan must vastapainona ankeille roskisvaipoille. Sillä voisi innostaa tuoreita vanhempia helppoon ja varmaan kotikestoiluun ja perusidea vaippojen rakenteestakin tulee tutummaksi sisä- ja kuorivaipalla. Ylipäänsä tuntuu, että äitiyspakkaukseen ei vaan kustannustehokkuudesta johtuen saada oikein kunnon vaippoja koskaan. Onneksi kertakäyttöisiä ei sentään enää tuputeta ratkaisuksi ulosteongelmaan.

(9.) Kylpylämpömittari meillä oli kesällä ja ilmojen viilentyessä ahkerasti käytössä. Nimittäin vaunuissa! Siitä on näppärä tarkistaa mikä on lämpötila vaunukopan tai vaikka jopa makuupussin suojissa! Todennäköisesti kesähelteillä mittari palaa taas käyttöön, kevättalvi mentiin tunnustelupohjalta. Käyttääkö joku oikeasti mittaria kylpylämpötilan arvioimiseen, kun se tänäkin vuonna vielä pakkauksessa seikkailee?

(10.) Hammasharja meillä annettiin lelukäyttöön ja tutustumiseen jo silloin kun ikenet vasta kutisivat. Onneksi saatiin neuvolasta uusi harja juuri sopivasti harjailujen alkamiseen mennessä, koska leluharja on aika kissankarvainen ja nöftäinen pyörittyään kuolaisena pitkin lattioita. Mutta jos siis uutta ei olisi neuvolasta irronnut, olisi varmaan pesty puhtaaksi äp-harja ja aloitettu harjaamiset sillä. Tämän vuoden harjassa näyttäisi jopa olevan erillinen purupää ja toisessa päässä harjakset, ihan loistavaa!

(11.) Viimeinen hyödyke-sija menee vähän yhdistetysti Mamin purulelulle ja vaatteille. Purulelut meillä on ihan viime kuukauden aikana tulleet tositarkoituksella käyttöön ja äp-lelu siinä ohessa. Vaatteista vähän lisää alempana. Purulelu näyttää olevan ihan sama tän vuoden kokoelmassakin.

Miltei kaikki muu pakkauksessa onkin meille ollut puoliturhaa, eli lähinnä niitä ei olisi tarvittu, mutta on kokeiltu tai käytettykin kun ne nyt kerta meillä ovat. Toppapuvun töppöset ja hanskat on jääneet käyttämättä kokonaan. (Samat tän vuoden pakkauksessa.) En oikein ymmärrä mihin ne on tarkoitus laittaa? Haalarin alle vai päälle? Meillä on suosittu paksuja villasukkia ja ohuempia töppösiä, käsissä villa-nahkaisia, fleecevuoritettuja tai puuvillaisia tumppuja (lämpötilan mukaan) haalarin alla. Kaikki pakkauksen pipot ovat myös olleet meille vuodenaikoihin nähden jotenkin joko liian pieniä tai suuria, eli on tarvittu juuri päinvastaista lämmittävyyttä kuin koko on ollut. Pipo on meinaan erittäin huono liian pienenä ja suurena. Se saisi olla juuri sopiva, joten kenties kevät- tai alkukesävauvalle opimaalisemmat tänäkin vuonna? 

Ruokalapun kosteussuojaus hajosi ekassa pesussa (ja onhan se ihan sairaan rumakin), ja villahaalarin kaula-aukko lörähti myös ekan pesun myötä ihan hirveän näköiseksi ja epäkäytännölliseksi (ja ihan viileässä käsin pesin). Samat on pakkauksessa myös tänä vuonna, että suosittelen pitämään ne puhtaina! Ekstrana löytyy nyt myös kuolalappu, joita 2013 ei ollut, mutta meillä on käytössä oikeastaan vastaavia ihan vaan ulkona kaulahuivina. Sisällä tuntuvat hankalilta. Myös 2013 söötin nalle-yöpuvun vetoketju hajosi muutaman käytön jälkeen ja hana pöllö-vanuhaalari oli syksyllä liian iso, talvella liian ohut ja nyt liian pieni. :D 

Vauvakirjasta en itse pidä, kuvat on rumia ja lorut tyhmiä. Onneksi 2014 -pakkauksessa on uusi kirja! Aluslakana meillä ei ole ollut käytössä kun vieressä tuo tyttö nukkuu edelleen, mutta toki pinnistelijöille sekin on näppärä. Sammakkopussilakana oli alkuun hirmu ruma, mutta hoitopöydän patjan päällä olen siitä oppinut tykkäämään, mutta vähän hankalan kokoinenhan se siihen puuhaan on. Tän vuoden pakkauksen pussis on itseasiassa tosi kivan näkönen.

Kertakäyttösiteet käytin kyllä jälkivuotoaikoina, mutta ihan lempparimalliani ne eivät olleet. Kortoomit samoin hengaavat edelleen jossain vauvakamojen joukossa, koska ovat huonointa mallia ikinä. :D Tänä vuonna ovat paljon paremmat! Liivinsuojat olivat mulle ikävää materiaalia, joten käytin mielummin coolmax-pintaisia ja kosteussulkuisia versioita, kun äp-suojat olivat "varalla" kaikkein vuotoisimpina aikoina, jos muut olivat pyykissä. Nyttemmin en suojia edes tarvitse. Liberon voide on lähes kokonaan lätkitty mun kasvoihin ja käsiin, siihen se kyllä oli ihan hyvää tavaraa. Tänä vuonna paketissa onkin Ainun voide ja harsojakin jopa kaksi viime vuotiseen säälittävään yhteen verrattuna! Varsinaisina vaippoinahan ne eivät kyllä ilman kuorta pelitä kuin ihan muutaman ekan päivän...

Hiusharjalla on välillä huvikseen vauvan päätä hivelty ja oli siitä hyötyä karstan poistossa pienellä, mutta melko toimettomana on lojunut. Vaatteista suurin osa on jotenkin ongelmallisia, bodyt aivan liian leveitä ja lyhyitä, housut aivan liian suuria ja löysiä. 


Äitiyspakkauksen vastasyntyneen tumppukietaisubody verrattuna Name Itin vastaavaan...
Kivannäköiset tiikerisukat ei pysy jalassa meillä alkuunkaan. Sukkahousuja on lähinnä käytetty siistimpinä juhlavaatteina ja siihen taas äp:n sukkikset eivät ulkonäöltään taivu ollenkaan. Vaatteista suosikkejakin on kuitenkin löytynyt. "Totoro-potkari" oli huippusöpö ihan pikkuvauvalla. Parhaillaan tykkään kovasti Ivana Helsingin turkoosista body-potkari-setistä, sekä kelta-sini-valko-vihreä-raitaisesta "pääsiäis-potkupuvusta". :) Oranssit potkarit ja housut varmaan tulevat kesällä käyttöön shortseina tosi hyvin, hehe.


Leppoisat shortsit kesäksi!
Pääsiäissuosikit!
Vaatteiden värit, mallit, merkit ja kuosit näyttää kuvissa mun silmääni aika plus miinus nolla -vertaukselta. Makuasioita ja toki sukupuolikin voi jollakulla vaikuttaa. Mun makuuni oma 2013 äitiyspakkaus vie selvästi voiton. Yksittäiset pikkujutut on ehkä 2014 onnistuneemmin päässeet mukaan ja jotenkin vähän parempia, mutta koska "ne ensijassa tärkeimmät" (makuupussi, pyyhe, talvihaalari) on mun makuun 2013-versiossa hienommat, joten sen valitsisin meille noista kahdesta! :)

3 kommenttia:

  1. mie jo ehdin huolestua että oonko ainoa jonka mielestä 2013 pakkauksen kirja on kamala: lorut typeriä ja kuvat ärsyttäviä. No. Luultavasti lapset sit tykkää. Ainakin meillä Kuutti 6kk jäystää kirjan kulmia innolla eli käy myös purulelusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutenkin noiden pahvikirjojen käyttöikä oli meillä ainakin älyttömän lyhyt! Ihan vastasyntyneelle luin mikä itseä kiinnosti kun se vaan tykkäs kuunnella puhetta rintaa vasten maatessaan, sit niitä katseltiin hetki, mut nyt pitäisi saada jo suuhun. Ehkä pari sivua jaksaa tyttö kääntää, mut sen jälkeen tulee se maistamishinku ja kuvat ja lorut kiinnosta enää ketään...

      Poista
  2. Se on kyllä jännä miten nämä äitiyspakkaukset jakavat ihmisten mielipiteitä. Meillä on vuoden 2011 pakkaus ja yksikään vaatteista ei herättänyt näkönsä puolesta negatiivisia fiiliksiä. Tosin minulla ei ole kovinkaan vahvoja mielipiteitä vaatteista ylipäätänsä. Käytössä tosin monet vaatteet ovat osoittautuneet hankaliksi tai malliltaan oudoiksi, mutta oikeastaan kaikkia vaatteita tuli kyllä käytettyä. Ja tuo toppapuku oli meidän marraskuun alussa syntyneelle neidille sopiva jo samana talvena, kun hihoissa oli se säätömahdollisuus ja nuo toppatöppöset ja hanskat ihan korvaamattomat. Uusi pakkaus olisi ihana, mutta jää ottamatta uudelle tulokkaalle, kun vanhan pakkauksen tavarat löytyvät ja ovat meillä pysyneet loistokuntoisina.

    VastaaPoista