keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Niksinurkka: "Fairykäsittely"

Eli kuinka pelastaa "tukkeutunut" polyesterifleece!

Fleece on semi-yleinen kestovaippojen sisämateriaali. Se on ihanan pehmoista ja märkänäkin kuivan tuntuista pikku peppua vasten. Tykkäsin siitä etenkin vastasyntyneellä paljon. Toisten hanuria se saattaa ärsyttää, mutta harvemmin muiden materiaalien kanssa rinnakkain käytettynä. (Periaatteessa siis varmaan mikä tahansa vaipan sisämateriaali ainoana käytettynä rassaa ihoa pidemmän päälle, voisin kuvitella.) Eihän tuo mikään ekologisuuden huippukaan taida olla ainakaan uutena hankittuna, mutta varsinaisesti käytännön elämässä polyesterfleecessä on yksi aivan valtavan niheä mutta!!

Se menee liian herkästi tukkoon!

On ihan hirveen kiva sitten kun vaikka esimerkiksi* syöttötuolissa aterian päälle päräytetty superpissa hulahtaa kivasti vaipan pintaa pitkin lahkeesta ulos. Tukkeutuneesta fleecestä ei siis mene neste läpi. Tai menee se "sitten joskus", mutta ennen sitä vaippa yleensä falskaa jostain lahjeaukosta, koska neste ei pääse imuihin asti.

Tukkoinen fleece vs. aukinainen, huomaatte eron ehkä?
Polyesterifleecen tukkivat vaipoissa yleisimmin peppurasvat, -talkit, ynnä muut tai pyykinpesussa huuhteluaine tai pesuaineessa oleva saippua! Samoin jo tahroja koittaa hangata sappi- tai muulla saippualla voi käydä hassusti. Mun fleecet oli päässyt tukkimaan uusi pesuaine. (Olin luottanut aineessa olevan sitruunahapon "kumoavan" liian saippuan vaikutukset, mutta väärin luulin.)

Helpointa on välttää noita yllämainittuja ja pyrkiä pitämään fleecet aukinaisina. Itse suosin bebellä peppurasvauksen jälkeen mieluiten luonnonmateriaalista (puuvilla, tencel) vaippapintaa, huuhteluainetta ei meillä taloudessa käytetä ikinä (koska muutenkin on niin paljon teknisia urheiluvaatemateriaaleja jatkuvassa pyykkikierrossa ja samoin nekin tukkeutuvat ja hengittävyys kärsii) ja pyykinpesuaineessa saa olla vain alle 5% saippuaa. Nyt kuitenkin haksahdin uuteen pesuaineeseen, joka teki tepposet ja pääsin testailemaan tukkeutuneen fleecen avaavaa fairykäsittelyä!



Metodit on periaatteessa ihan vapaamuotoiset. Mulla oli noita tukkeutuneita vaippoja pieni pino, eli noin 10 kappaletta, eli vältin turhaa mekaanista vaivannäköä ja mielummin kulutin passiivisesti pidemmän aikaa kodin- ja vauvanhoidon ohessa. Lavuaarissa runsaassa fairyvedessä vaipat saivat ensin liota tunnin, ehkä parikin. Sen jälkeen paljain käsin hinkkailin fleecet läpi "molemmin puolin", eli käsi vaippataskuun ja toinen ulkopuolelle ja vastakkain hankaukset. Reilut huuhtelut päälle niin ettei vesi enää vaahtoa. Koska halusin pelata varman päälle heitin vaippakasan vielä pesukoneen 30-asteiseen pikapesuun pelkän sitruunahappo-ruokalusikallisen (ja tietysti sen veden) kanssa, päälle vielä erillisellä ohjelmalla ekstra-huuhtelut (sitruunahappo voi ärsyttää ihoa) ja kuivumaan narulle. Sitruunahappo-osuus ei siis ole mikään välttämättömyys. Lisäksi saippuatukkeumat voi fairyn lisäksi saada auki myös keittopesussa, itse en tosin ole kokeillut keittopesua pul-taskuille.

Ei siis mikään ihan helppo nakki, ei tuota joka pesun yhteydessä tosiaankaan tekisi, eli yritän pitää vaipat auki vastaisuudessa! :)


* Ihan real life -tarina meidän ekasta tukkeutuneesta fleecestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti