lauantai 23. helmikuuta 2013

Projekti kestovaippa

Tuntuu, että aika tylsiä viikkoja elellään tällä hetkellä. Maha kasvaa, mutta muutapa ei sitten juuri tapahdukaan. Ensi viikolla on sentään rakenneultra, jonka siis lääkäri vallan tekee, joten jotain uutta tiedossa. Kaikki muu raskaustoiminta onkin sitten vasta pidemmällä maaliskuun puolella.

Tähän väliin tulikin siis mieleen julkaista tilannekatsaus tämän hetken vaippakokoelmista, jotta saisin syyn valokuvata ne ehkä jotain hyödyllistä huomiota ja infoa mihin vielä kiinnittää huomiota. Tai mihin siis ylipäänsä pystyy kiinnittämään huomiota ennen konkreettisen kakkapyllyn saapumista talouteen. Tähän postiin ovat siis kaikenlaiset vaippahuomiot ja kommentit ihan normaaliakin enemmän tervetulleita! Myös linkkejä vaikkapa hyviin vaippablogeihin ottaisin ilolla vastaan.

Alkuhan (jos joku muistaa ja jos sitä täällä pohdin) noiden kestovaippainfojen, -foorumien, -vinkkien, -kirppisten, yms. yms. suhteen oli hivenen karikkoinen. Tuntui ettei koko hommelissa ole päätä eikä häntää. Tai oikeammin ehkä että on ne ehkä siellä jossakin, kaiken tilpehööritiedon alla sen verran piilossa, että toivoa löytämisestä saa herätellä koko loppuodotuksen ajan. Pelastuksekseni sitten osoittautuikin yllättäen hypätä vaan suin päin sekaan (tosin edelleen ilman sitä peppua), eli shoppailin netistä semi-innolla "vaan jotain" vaippoja, jotta kotona edes jotain olla millä aloittaa. Tilasin siis (käytettynä tietysti) parit kaikkein helpoimmalta ja yksinkertaisimmalta kuulostavat all in onet (AIOt :D). Niitä on nyt yhteensä kahdeksan. Kuvassa ovat vähän päällekkäin.



No mutta tosi moni näitä vähän tuntuu infoissa ja niissä muissa vähän moittivan ja onhan noi aika möykkyjä hypistelläkin. Lisäksi kivoimmat kuosit löytyy piru vie taskuvaipoista! Nehän kuulostaa yhtä aikaa monipuolisilta sekä simppeleiltä, että ehkä me niistäkin selvittäisiin. Ja sit sais kivoi apinakuvioita ja värejä ja valita vähän ite imumateriaaleja ja kuulemma ne kuivuukin pesun jälkeen nopeemmin ja niin edelleen ja niin edelleen...




Yksitoistapa niitäkin nyt näyttää meille jo eksyneen ja näitä ehkä eniten edelleen kyttäilen kirppareilla. Innolla odottelen koska moisia pääsee päälle pukemaan, koska ainakin käsipelillä nuo PUL-kankaiset (polyurethane laminated) imuttomat lötkäreet (imutaskuineen, joihin se imujöötti tungetaan) vaikuttaa helpoilta ja nopeilta putsata, pestä, kuivattaa ja säilöä. Ja kun ne on näteimpiäkin. Useimmiten ilmeisesti taskut eivät kuitenkaan ihan vielä vastasyntyneelle ole sopivimpia, joten olen varautunut hivenen odottelemaan.

Koska taskuvaippojen taskuihin siis tarvitaan jotain, ja ne ei ihan alun pienelle babybabyllekään käy on hyvä vielä hommata sekalainen kokoelma imuja, erillisiä sisäimuvaippoja ja kuoria niiden päälle (ettei vaatteet kastu). Ja onhan noitakin kertynyt.



Mun vaippapaketista puuttuu vielä kokonaan harsot, näpsyt, kuivaliinat ja villahousut.

Harsoja on ne rievut, joita joskus näkee lastenvaunujen kopassa roikkumassa hiusklipseillä. Niitä siis voi viikkailla myös vaipoiksi ja moinen olisi suunnitelmissa ihan ensimmäisenä vasta maailmaan saapuneen kanssa. Toki jos nuo pienimmät sisävaippa+kuori -setit toimii niin niitäkin olen sillä mielellä hiplaillut. 

Snappeja, eli näpsyjä, eli sellasia "perhoslaastareita", joilla harsot sitten saa kiinnitettyä vauvaan kaipailen myös. Sekä kuivamateriaalia ihoa vasten. Oon pohtinut onko kuivaliinoja hyvä ostaa käytettynä vai uutena. Uutena ovat kohtalaisen tyyriitä tarkoitukseensa nähden (kakka ja pissa), mutta toisaalta tollasissa "urheilumateriaaleissa" on aika tarkkaa huolto, jotta ominaisuudet säilyvät. Tietty rullalla myytävä kertakäyttöinen kuivaliinakaan ei ihan luontoa tuhoavimmalta vaihtoehdolta kuulosta, mutta onhan se nyt vähän kyseenalainen kun kaikki muukin on kestoa. Ehkä?

Villahousuja olen suunnitellut ainakin yövaippojen päällikuoriksi. Ne kun kuulostaa joustavammalta kuin kuorivaipat ja yöllä imevää täytettä ehkä tarvitsee enemmän ja tilaavievemmin kuin päivällä. Omaan korvaan villahousut kuulostaa kutittavalta, hankaavalta, kuumalta ja hiostavalta, mutta sitkeästi "ne" (kestovaippaihmiset) sanovat ettei moisia ongelmia ole, vaan päinvastoin (muissa vaihtoehdoissa on, muttei villiksissä).

Ihanasti oon saanut ennakkoluuloja nurkkaan ja jopa itseni innostumaan vaippa-aiheesta. Sillon kun tulokas oli vielä pilke mun munasarjassa tiesin, että jos "näin" joskus käy olisi kestovaippainfo ajankohtainen nettisivu. Jos muistaa kuvan kotimme "kierrätyskeskuksesta" voi ehkä ymmärtää, että jätettä meillä ainakin vältellään, vaikkei aina kaikessa muuten ehkä ekoimman kautta mennä. Ja nyt sitten ilokseni tässä vaiheessa oon jo sillä tasolla, että tosissani pohdin roudaanko jo sairaalaan omat kestot mukaan (kun niitä nyt kerran on valmiina ja maasta se pienikin ponnistaa ja sitä rataa), vai jätänkö ekat harsoharjoitukset kotirintamalle?

Oppia tarvitsen vielä kemikaaleista ja niiden käytöstä, harsojen erilaisista taitteluvaihtoehdoista, imumateriaalien eroista, merkkien ja mallien eroista, säilytyksestä ja sen sellaisesta, mutta onhan tässä vielä (liikaakin) tätä aikaa onneksi...

3 kommenttia:

  1. Jos kestoilu on ihan uusi asia, kannattaa tutustua http://omvkestoiluopas.suntuubi.com/ tai Kestovaippayhdistyksen kestovaippalainaamoihin ja/tai kestovaippatukihenkilöihin, jotka mielellään neuvovat ja opastavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiitos vinkistä, noissa en ole tainnut vielä pyörähtääkään.

      Poista
  2. Hmm, multa löytyisi blogista tuota kestovaippajuttua, esim:
    * Harsojen taitteluohjeita sanoin ja kuvin, vaihe vaiheelta selitettynä:
    http://yhdenlaistaelamaa.blogspot.fi/2012/05/harsojen-taitteluohjeita-sanoin-ja.html
    * Erilaisia imupaketteja (esimerkkejä meidän käyttämistä imupaketeista):
    http://yhdenlaistaelamaa.blogspot.fi/2013/02/erilaisia-imupaketteja.html

    Ja paljon muuta... ;)
    P.s. Villahousut on IHANIAAAA!!
    http://yhdenlaistaelamaa.blogspot.fi/2013/01/villapoksyja.html

    VastaaPoista