perjantai 15. helmikuuta 2013

Raskauskilot

Näyttäisi tää raskausajan painonnousu aiheuttavan myös itse kussakin odottajassa edes jonkunlaisia tuntemuksia ja ennakko- sekä jälkeisajatuksia. Mulla oli itselläni lähtöpaino normaalipainon puolella, mutta ei niin alakantissa tuon "normaalin rajojen" sisäpuolella, ettäkö kokisin että silkkoja rasvakiloja imetystä varten todellakaan tarvitsisin. Luontoäidin mielipiteestä nyt ei kukaan kuitenkaan ota selkoa, joten varmasti on kiloja tullut jo tässä vaiheessa muutenkin kuin mitä noi konkreettiset "ylimääräiset" asiat kehossani tällä hetkellä painaisivat.

Muun muassa tällaisia lukuja internetin ihmeet esittävät näiksi "konkreettisiksi" painon lisääjiksi, tosin versioita desimaaleineen on monenlaisia, tässä kuitenkin yksi niistä:
Vauva 3 - 4 kg
Lapsivesi 0,5 - 1 kg
Rinnat n. 0,4 kg
Neste kudoksissa n. 1,2kg
Istukka n. 0,6 kg
Kohtu n. 1 kg
Verimäärä n. 1,2 kg
Rasva n. 3,5 kg

Näistä ilman tuota rasvamäärän lisäystä tulee yhteensä vähimmillään 8 kg, enimmillään 9,5 kg ja rasvoineen päivineen 13 kg. Eli aika samoissa mennään kuin tämä yleinen neuvolasuositus 12-13 kiloa siis.


Tuota painonlisääntymisen jakautumista jo vissiin viime neuvolakäynnin yhteydessä vilautinkin, mutta kaavahan meni näin:
Rv 0 - 12 : 0 %
Rv 12 - 20 : 25 %
Rv 20 - 30 : 50 %
Rv 30 - 40 : 25 %
Eli pääsääntöisesti alkuvaiheessa painoa ei muka tulisi ollenkaan ja yleensä tuo loppuvaiheenkin painonlisäys jää ihan viimeisiltä viikoilta pois, mutta en nyt jaksanut sitä erikseen luetteloon merkitä. Jostain olen myös kuullut, että suositeltu painonnousu yhtä raskausviikkoa kohden oli 0,5 kiloa. Tuolla tasaisella menollahan raskauskiloja tulisi sitten se 13 jos laskee nuo 0-12 ja 39-40 raskausviikot painonnousuttomiksi.


No tähän väliin nyt huomautankin sitten viimoin, että juu ei varmaan yksikään raskaus painoineen etene ihan niinkuin neuvolan oppikirjat ehdottaa. Ihan jo pelkästään itseltäni löytyy lähipiiristä kuulemusteni perusteella niin 5, 8, 16 kuin 25 kilonkin raskauskerrytyksiä. Tuo 12-13 suositus siis alkaa jo tässä vaiheessa tuntua ehkä joltain tilastolliselta keskiarvolta ehkä, johon todellisuudessa yksikään raskailija ei ole ikinä osunut! :D Kyse siis lienee ihan puhtaasti kunkin tulevan mutsin yksilöllisistä ominaisuuksista, taipumuksista, syömisestä ja ihan siitä yksittäisestä raskaudestakin miten noita tulee.


Mun kohdalta tilastot on aika romukopassa jo tietyiltä osin tässä vaiheessa. Ensinnäkin plussatestin (rv 4+2) ja ekan neuvolakäynnin (rv 7+4) välillä mulla ehti painoa tulla noin suurinpiirtein 2 kiloa. Oli kyseessä sitten turvotus tai mikä lie pöhö ne kilot ei kyllä mihinkään ole noiden viikkojen jälkeenkään kadonneet, päinvastoin. Tosin tuohon hetkeksi kyllä painonlisäys tyssäsi. Niinpä siis vaikka neuvolan mukaan alkuraskauden aikana mulle oli tullut 2,5 kiloa (välillä 7+4 ja 16+3) niin itse lasken välillä myös nuo 2 pöhötyskiloa mukaan. Seuraava visiitti neuvolan vaa'alle onkin vasta viikolla 23+5, joten pitänee yrittää muistaa tossa puolivälin taitteessa hypätä kotivaa'alla tarkastamassa tilanne. (Jotta voin sitten tarvittaessa vielä isommin romuttaa tuon prosentuaalisen painonnousun jakautumisenkin. Hähä.)


Onnekseni tiedän kuitenkin tarpeeksi hyvin syöneeni ja ihan riittävästi liikkuneeni ja kaikin puolin koen oloni mukavan terveeksi, joten kiloja on turha tuijottaa. Toisaalta tykkään kaikenlaisesta tilastovertailusta, tarkkuudesta ja nippelitiedosta, joten tämä aihepiiri ei mikään poikkeus taida olla. Onneksi ne ylimääräiset saa sitten aikanaan karisteltua, jos kuulun siihen lajiin, jolla imetys ei laihduta.


Lopuksi vielä raskaus turvottaa turpoamattomankin -todisteeni.
En ole eläessäni ollut mitenkään turvotukselle altis, edes lävistysten tai satunnaisten vammojen ollessa kyseessä. Eilen kuitenkin sukkien ja pitkisten alta paljastui sellainen näky, että tämä turvotuksille tuhahtelijakin kiinnostuksella arveli ehkä jopa ihan jossakin määrin mahdollisesti kerryttäneensä kehoonsa jotain ylimääräisiä nesteitä, kun sukan suun yläpuolella nilkan ympärysmitta oli jotakuinkin älyttömästi paksumpi kuin sukkapuristusosassaan. Lentosukat kaivettiin kaapin uumenista esille ja nyt alkoi kevytliikunta- ja vedenkittauskuurit tästä päivästä.


Tähän malliin eilen:

4 kommenttia:

  1. Mun jalat näytti eilen kans just tolta!:D ja olin eka ihan kauhuissani mut kuuluu asiaan :)-Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi meitä! Sukkakauppiaskaveri muuten vannotti käyttää tukisukkia! Kuulemma tosi tehokkaasti ehkäsee suonikohjuja (jotka mulla taitaa olla pieni sukuvaiva)!!

      Poista
    2. Mulla paino nousi eniten viimeisen kuun aikana ja pysyi melkein kuukauden samassa :D että ei aina voi katsoa tilastoihinkaan.

      Poista
    3. No nimenomaan! :D Huhhuh saa nähdä mitä näkyy vaa'alla ens neuvolassa, kun siihen on vielä melkein kuukausi!! (Pst. kiva nikki sulla, jos viittaa yhtään Nicole Scherzingerin biisiin! :)

      Poista