keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kissat ja pihvit

Kissaihmisenä on päässyt pohtimaan tota toksoplasmoosiasiaakin ja hyvä niin, koska vaikka kissariski pieneltä vaikuttaakin niin muut riskit ehkä isommilta. Itse törmäsin koko toksoplasmoosi-kissa-yhtälöön vasta plussan jälkeen netissä ja en edes muista minkä ihmeen sivun tai google-haun kautta. Lopputuloksena olen nyt saatavilla olevien lähteiden perusteella päätellyt seuraavaa...

Itse pussailen meidän purrea ja kurrea ihan tavalliseen tapaani, samoin kuin tyhjennän vessaa, siivoan oksennuksia / muita eritesotkuja. En nyt aivan satavarma ole, mutta mun käsityksen mukaan sisäloiset tarttuu lähinnä kakasta (oksusta?) mahalaukkuun joutuneena.* Eli turkkia tai vaikka huuliakin pussailevana, käsillä silitellen, halaillen ja nuuskien en siis voi toksoplasmoosiani saada. Myöskään vessaa siivotessani kissan kakkaa ei kyllä millään muotoa voi joutua mun elimistön sisälle. Välietapit ovat kuitenkin loppujen lopuksi:
maha - suu - käsi - saippuapesu - kakkakauhan kahvaosa - kauhan varsi - kauhan kakkaosa - kakka - toksoplasmoosi
Että en tiedä miten teillä, mutta meillä päin vaikuttas aika epätodennäköiseltä. Tämän lisäksi meidän mirrit on täysin vässyköitä sisätiloissa eläviä cityeläimiä. Viimeksi ne on käyneet ulkoilmassa kun muutettiin tähän asuntoon ja silloinkin olivat sisällä omissa kuljetusmökeissään. Raakaa lihaa ne eivät syö vakituisesti. Koitetaan me niille välillä hyppynen jauhelihaa antaa, useimmiten huonolla menestyksellä. Kerran ostin niille possun sydämen, mutta sitä ne varmaan pitivät jonakin karuna vitsinä.
Summa summarum, kissoja en pidä riskinä.

Toisaalta oli kuitenkin hyvä, että moisesta toksosta jotakin kuulin. Raakaa lihaa osaan meinaan nyt välttää. Tosin sisäfilepihvejä en kyllä ihan täydellisen kypsinä (kengänpohjina) ole syönyt. Useinhan sanotaan, että tarttuisi moinen muutenkin helpommin lihasta kuin kissoista. Mielenkiintoista on kuitenkin, että netistä en ole mistään löytänyt selviä lukemia siitä kuinka moni liha tätä loista kantaa. Lämpimässä ja etenkin Etelä-Euroopassa on yleisempi, mutta mikä on Suomen tarkka tilanne? Harvemmin mun raaemmat lihani ulkomailta tulevat. Tässä lihapuolessa koitan kuitenkin tapani väliaikaisesti parantaa, etenkin jos kunta maksaa mulle tokso-vasta-aine-testin ja mulla ei sellaista ole (kuten uskoisin).

Johonkin lähitulevaisuuden postaukseen uskallan luvata seksiä!!!

* Korjatkaa jos olen väärässä niin voin parantaa tapani.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Plussasin reilu viikko sitten ja nyt meneillään rv 5+. Minullakin kissoja, ja tiesin kyllä tuosta toksosta (sanoin miehelle alusta asti, että se oot muuten sinä sitten joka noita laatikoita tyhjäät kun meikä on paksuna, heh) mutta nyt kun olen oikeasti raskaana, niin en ajattele koko asiaa oikeastaan. Suurin riski on kai, jos kissat elää sekä ulkona että sisällä. Meilläkin ihan sisäkissoja ovat (raukat). Ja jostain luin, ettei sitä bakteeria ala kehittyä kuin vasta parin vuorokauden jälkeen ulosteeseen, joten jos ne vessat pitää puhtaina, ei pitäisi olla riskejä. Ja tosiaan, aika ihmeen ketjun kautta ne mun suuhun päätyiskään! ;-D Käsipesu kuuluu muutenkin elämääni. Sitä olen miettinyt, kun meillä kissat joskus nukkuu päivisin petaamattomalla ( auts) sängyllä ja tietenkin valkkaavat tyynyni parhaaksi nukkumapaikaksi... Että mitähän siihen tyynyyn voi jäädä perskarvoista?

    VastaaPoista
  2. Siis parasiittihan (loinen) se on eikä bakteeri? Eli kyllä sitä on siinä kakelissa ihan jo suolistovaiheessa... Sitä en tiedä missä vaiheessa sitten kuolee elimistön ulkopuolelle joutuessaan, olis aika oleellinen tieto tartunnan välttämisessä... Mutta vähän niinkun mikä tahansa suolistoloinen niin käsittäisin ettei ihan noin vaan kakkaa haistelemalla tartu, vaan että yhden elävän parasiitin pitäisi päästä terveen henkilön ruuansulatukseen suun kautta, että tartunnan saa.

    (Vai oonkohan ihan väärin käsittänyt? :D)

    Tartunnanhan siis voi saada myös loistartunnan saaneen eläimen lihaa syömällä tai vaikka multaa, tms. syömällä. Käytännössä siis silloin kun tuollaisen loiseläimen elävänä nielaisee, oli se sitten minkä tuotteen yhteydessä tahansa (kakka, pihvi, multa...). Tosin kypsentäminen tappaa loisen ja kuolleena se ei pysty uuden uhrin elimistössä lisääntymään = elämään.

    Sänkyä en stressaa myöskään, vaikka siellä noikin meillä nukkuvat. En mä niitäkään lakanoita nuole tai imeskele...

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii

    VastaaPoista