tiistai 20. marraskuuta 2012

Ravinto ja ravinteet

Aikas pian ton plussan jälkeen (ellei muuten jopa ihan samana päivänä) hyökkäsi mulle himo syödä paremmin kuin normaalisti. Mitä tuolla nettikeskusteluissa oon pyörinyt, niin ilmeisesti ihan kaikille ei samoin käy, mutta mulle sitten senkin edestä. Ei oo himottanu sipsit sun muut vaan enemmänkin mehut, hedelmät, kasvikset ja maitotuotteet. Ja hyvä tietysti niin. Ihan viime päivinä on tosin ruokahalu kutistunu ikävän mitättömiin...

Paljon on tietysti tietoakin hihaan tarttunut, ihan noin vahingossa, kun sitä tiedonjanoa piisaa. Ja kun ruokavaliojutut kiinnostaa normaalistikin, niin miksei sitten tässä tilassa erityisesti panostaa? :D En nyt jaksa jaaritella tässä noista neuvolan tulevaisuudessa kieltämistä ruoista, niihin saa suhtautua ihan miten lystää. Ehkä oon itse sellaset "turhat" ja "ylimääräiset" riskit* minimoinut viime aikoina, joista en niin normaalisti piittaa, mutta en kyllä mitenkään ole mitään haluamaani alkanut itseltäni kieltää. Toivottavasti tää luotto kotimaiseen elintarviketeollisuuteen ei sitten kostaudu mitenkään!

Eli ravintopuolesta ensin, koska sitä nyt pidän pääasiallisena lähteenä mistä minä ja örkki tarvittavamme tällä hetkellä saamme. 


Hiilihydraatti
Ehkäpä heikoin kohtani tällä hetkellä ja yleensä. Ei maistu puurot eikä vellit, leipä silloin tällöin. Toki kunnon atrioita valmistaessa kyljessä on aina joku perus hiilarilisäke, pasta, peruna, riisi, couscous yleensä. Kuituja varmasti tarvitsisin enemmänkin, mutta helpoiten taitaa jäädä saamatta tämä. Tsemppiä siis tähän!

Proteiini
Pääasiassa varmaan maitotuotteet, rinnalla kananmuna ja soija, liha ja kala. Oon koittanut nyt erityisesti tsempata, että nimenomaan jotakin liha/kalaa tulisi se annos päivittäin, normaalisti kun saatan herkästi kasvispuolelle taipua. Munaa tulee päivittäin ja maitotuotteet ovat ihan mielitekoisuutensakin vuoksi lisääntyneet. Toimivaksi jipoksi oon nyt ruokahaluttomina päivinä keksinyt tunkea jokaiseen pikkusalaattiinkiin protskulisän (raejuusto, feta, tonnari...) niin sillon tulee huomaamatta niiden herkkukasvisten seassa tätäkin.

Rasva
Pesto leivän päällä, öljyt ruuanlaitossa ja salaatinkastikkeet on aika simppelit pehmeiden tuojat, mutta toki nautin ja pidän tärkeinä myös Oivariinin, juustojen ja lihatuotteiden tuomia eläinrasvojakin. Ainiin ja syön mä pähkinöitäkin päivittäin! Nehän kuuluis tohon proteiinipuoleenkin vähän...



A
 Kala, muna, maitotuotteet, hevi** (Kiitos mangohimo, ja kiva että niitä löytyy aika mehevinä parhaillaan putiikeistä...)

B:t
Huoh. Tää taitaa olla se pahin. Ja tän takia oon koittanu tsempata tota eläintensyöntiä. Possustahan tätä sais, mutta se nyt ei oikein tuppaa maistumaan kuin ehkä pekonin muodossa... Onneks on toki noin kananmunat, maito, juustot ja lehtivihannekset vähän tukena myös.Mutta täysjyväviljan vähäisyydestä johtuen tääkin on kyllä vähän työn alla. Jos sitä koittas vaikka välipaloina vedellä jotain täyslihanakkeja? Eikös niissä oo possua ainakin? Kun ei toi pekoni oikein uppoa kun viikonloppuaamuisin. :D

Foolihappo (folaatti)
Lehtivihannekset, hedelmät, marjat... Vehnänalkioilla voisi tätäkin parantaa, mutta vissiin väitetään että foolihappo imeytyisi synteettisenä paremmin kuin luomuna? Tiiä sitten... No soijajauhostakin taitaa tulla. Tuntuu muuten ettei näillä ole mitään logiikkaa, että mistä mitäkin saa ja mistä ei? :P

C
Hevi. Yksiselitteisesti. Vinkkiä otetaan muuten vastaan, jos jostakin vielä löytyis simppeliä ruusunmarjasosetta pakasteena?? Sitä oli ennen ja rakastin sitä, mutta nyt ei ole näkynyt edes isoimmissa kaupoissa... Tai sit en oo osannu ettiä oikeista paikoista. :(

D
Kala, muna, Oivariini. Kalaa oon tosiaan yrittänyt tehostaa siihen kahteen kertaan viikossa. Vielä kun sais vähän vaihtelua tohon iänikuiseen uuniloheen... :D Alko muuten tekee mieli kalapuikkoja. Ja aurinkoon rynnin tietysti heti kun kevät saapuu!

E
Öljy, siemenet, pähkinät ja hevi. Kohtahan tässä pitää rynnistää ruokakauppaan!

Kalsium
Maitotuotteet ja lehtivihannekset. Onneks nää on ne mitkä himoittaakin.

Rauta
 Liha, kala, muna ja lehtivihannekset. Vissiin mulla muuten imeytyy rauta tosi hyvin, kun tietääkseni sen kanssa ei koskaan pienintäkään ongelmaa oo ollu!



Tokihan noita tärkeitä olis vaikka millanen lista, mutta alkoi nyt jo itteäkin kyllästyttää luettelemaan noita samoja aineksia joka kohtaan. Ehkäpä tässä nyt tiivistetysti voi sanoa, että jes hyvä et hevi maistuu ja jatkan sitä samaan malliin, mutta hitaiden hiilarien, kuitujen ja lihastuotteiden käyttöä vois koittaa treenata. Kaikki muu ihan ookoo, ei hätää.

Tietenkään tähän kaikkeen en tyydy, koska olen purkkiaddikti. Ja tavoistaan on vaikeeta ellei mahdotonta päästä eroon örkistä huolimatta. Kuulin, että ekalla neuvolavisiitilläkin kehotettaisiin johkin vitamiinivalmisteeseen, joten otin varaslähdön jo ennenkuin kuulin moisesta. Koska eläinperäistä A-vitamiinia retinolia ei saisi liikaa odotusaikana syödä suositellaan, että sitä ei pillereinä otettaisi. Näinpä jouduin pari päivää plussatestin jälkeen sitten lopettamaan keskeneräisen Gerimax-pakettini tyhjentämisen ja tilalle hommasin Mivisunin mama-vitamiineja. Päivittäisestä sellaisesta tuleekin sitten lisät vielä ruoan päälle ja hyvä niin. Onhan tästä keskusteltu jo iät ja ajat, että tarvitaanko vitamiinipillereitä vai ei, onko niistä hyötyä tai haittaa vai meneekö rahat hukkaan. No omat on rahani ja siinä missä kannan ne ruokakaupan hevi- ja munakatteisiin, niin miksen minimaalisen pienen siivun heittäisi myös moiseen. Lisäksi olen Mivitotalin nautinta-aikoinani kokenut selvän hyvinvoinnin ja piristymisen johtuen vitamiinivalmisteesta! Muiden ei sitä tarvitse uskoa, eikä pillereitä syödä. :)

Tarkkasimäinen voi huomata etualalla myös tämänaamuisen halpisliuskatestin, jossa testiviiva vasemmalla on selkeästi tummempi kuin kontrolliviiva oikealla. Eläköön HCG!

 Mivisunien rinnalla vetelen vielä Multi-tabsin raskaus omegoita, Bioteekin D3-vitamiinia, rautaa ja kalsium-magnesiumia. Tabsin omegat voisin ehkä herkimmin jättää pois, koska niistä olen normistikin luopunut. Kunhan nyt plussan myötä innostuin. Kalaa tulee kuitenkin mielestäni ihan tarpeeksi, kun nuo kapselit niin mitättömän pieniä kuitenkin ovat.

D-vitamiinia vähän etukäteen hirvittelen jos tuolle neuvolassa kysellään paljonko sitä vedän. Mivisunista tulee 10 mikroa, mutta päälle otan öljykapseleita vielä 75 mikroa. Jaa miksi? En vaan usko kotimaiseen suositukseen 10 mikrosta odottajille / 7,5 mikrosta normiaikuiselle. Sitä saa auringosta parhaiten ja Suomessa ei paista nyt aurinko. Tänään en koko päivänä ole nähnyt (enkä näe) aurinko vilaukseltakaan ja lamput on aamusta asti palaneet, että näkee koneella istua. Toivon todella että neuvolassa pääsee verestä testaamaan d-vitskun seerumipitoisuuden. Jos se jollakin ihmeellä olisi tosi korkea niin ookoo, voisin laskea "suositus"annokseen, muuten en. Sanokoot mitä vain. Ja tiedän, että tästäkin voi joku olla eri mieltä ja saa ollakin! (Omapahan on terveytesi...) >:D

Nojoo. D-vitamiinin annoksen vuoksi en kalsiumia ota pillerinä kuin 400-800 mg päivässä. Kuulemma raskaana se myös imeytyy paremmin, joten en siitä ole stressannut. Toisaalta mulla kyllä suvussa on osteoporoosia (äidinäidillä) ja osteopatiaa (äidillä), joten hyvä tsempata tuossakin nyt. Rautaa en usko tarvitsevani ainakaan enempää kuin Mivisunissa on, mutta ennen kuin tiesin örkistä kävin tosiaan noin viikko hedelmöityksestä luovuttamassa verta sen puolisen litraa ja vaikka hemoglobiini 163 näyttikin sain mukaani jälleen kerran 30 tabletin paketin Retaferia. Niitä oon nyt syönyt noin joka toinen päivä, hehe, alkuun jotta menkat tulisi pikemmin ja sittemmin että mulla ja örkillä varmasti palautuisi noi rautatasot. Eipä se tainnut olla tosta verenimasusta kyllä moksiskaan.

Voisi näistä ruokajutuista löpistä enemmänkin ja varmaan tulen löpisemäänkin aina jos jotain mieleen tulee tai jos jokin muuttuu. Yleisesti voisi vielä sanoa, että sokerin oon koittanut lukuunottamatta satunnaisia mielitekoja karsia aika vähiin ja samoin lisä- ja makeutusaineet. Luomua oisi kivempi syödä, mutta hinta kyllä ratkaisee. Ruokaverot alas! Herkkuverot ylös! Tietullit keskustaan!

Palaillaan.

* Turhilla riskeillä tarkoitan nyt tässä pääasiassa kasvisten huuhtelua tai vaikka parasta ennen päiväysten mielivaltaista venyttämistä. Olen siis vähän lipsunut tavanomaisesta "kaiken voi syödä" -asenteestani. :)
** Hevi = hedelmät ja vihannekset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti