keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Tsi kestopeppupyyhkeet

Taas takana huonompi yö, vaellusrinkan painoinen sätkivä vauva purkautuu, laavat on housuissa ja hoitopöytä niin kaukana vesipisteestä?
Haiseeko vauvan kuolaiset tahmakädet pahemmalta kuin liivinsuojasi?
Peffassa olisi vain rupsun mukanaan tuoma pikkutahra?

Ja et silti haluasi tuhlata peppupyyhkeitä ja tehdä turhaa jätettä?

Törsääkö toinen vanhempi peppupyyhkeitä ja roskis tursuu jatkuvasti?
Unohtuiko koko kosteuspyyhkeet kaupan hyllylle?

Nyt on ongelmasi ratkaistu, sillä tässä on resepti tee-se-itse-peppupyyhkeille! Kestona tietty!


Terpan ja Tirpan 
kestopeppupyyhkeet*
 
  • tiivis purkki
  • kestopesulappuja, tmv
  • kattila
  • sekoitustikku / lusikka
  • 1-2l vettä (riippuen pesulappumäärästä ja tilavuudesta)
  • 1-2tl kookosöljyä
  • 2 tippaa teepuuöljyä

Pese pesulaput puhtaaksi ja kuivata.
Keitä kattilassa vettä 5 minuuttia, ota pois levyltä ja sekoita tarpeesi mukaan kookosöljyä ja teepuuöljyä joukkoon. Anna jäähtyä. Kastele pesulaput yksitellen emulsiossa, rutista niin kuiviksi tai kosteiksi kuin haluat, tunge lasipurkkiin ja sulje kansi.
Laput säilyvät purkissa ehkä noin viikon tai ylikin. Pyyhi mitä lystäät, heitä pyykkikoriin ja aloita alusta.

 
Kaikki vähänkään "kestokulttuuriin" tutustuneet tietävät kestopesulappujen olemassaolosta**. Niitä voi tehdä itsekin helposti, mikä vain kosteutta itseensä imevä kangas kelpaa. Mm. frotee, flanelli, trikoo, vanha harso... Mun perintokalleusompelukone on paikassa x ja peukku keskellä kämmentä, joten tilasin valmiit pesulaput. 

Varmaan tyypillisimmin pesulappuja käytetään Ceridal-öljy-suihkeen kanssa hoitopöydällä herkkähipiäisen vauvan peffan putsaamiseen. Tai sitten ihan vesipisteen yhteydessä hanan alla kostuttaen. (Näinkin siis tietysti voi homman tehdä, tai vaikka sekoittaa oman vesi-öljy-emulsionsa suihkepulloon!) Mä kuitenkin kehitin tällaisen systeemin, jossa laput ovat hoitopöydällä yhtä valmiina käyttöön kuin kertakäyttöisetkin kosteuspyyhkeet ovat. Näin saa tietysti myös varmuudella ihan just niin luomua kuin itse haluaa tehdä. Meillä kun mies esimerkiksi monesti pyyhkäisee kosteuspyyhkeellä pois "ne pahimmat" ensin, vaikka olisi vielä kiikuttamassa pimua hanan allekin. Minä taas saatan pienemmän rähmät hoidella kokonaan muutamalla pyyhkeellä ajatuksena ihon säästäminen jos tiedän (epäilen) että kohtsillään on tuloillaan se oikea, suurempi satsi, joka on sitten pakko käydä vedellä huuhtomassa.

Todennäköisesti tsi-pyyhkeitä varten vettä ei tarvitsisi edes keitellä noin pitkään, mutta olen nyt varmuudeksi sen antanut kiehua kunnolla, koska kookosöljy ei kuitenkaan viileään veteen sulaisi ja sekoittuisi.*** Lisäksi öljyksi varmaan kävisi myös vaikka mikä ihoystävällinen (ja antibakteerinen?) öljy, mutta mä olen käyttänyt kookosöljyä, koska sitä sattuu kotoa löytymään (ja koska se on antibakteerista). Teepuuöljy raikastaa tuoksua ja on samoin antibakteerinen. Mulla siis kaikki määrät ja koko resepti on vähän tällainen elävä vielä. Seuraavaan satsiin olen esimerkiksi ajatellut sekoittaa osan öljystä tilalla jotakin perusvoidetta testimielessä. Eli jos kokeilet, muokkaa vapaasti mieleisesi muotoon!

* Huomaa yhdyssanahirviön tuplamerkitys. ;)
** Niille jotka eivät ole tutustuneet tai eivät tiedä, on myös olemassa ainakin mm. kestoterveyssiteitä ja -pikkuhousunsuojia, kestotiskirättejä (talouspaperia korvaamaan), kestoliivinsuojia, kestohedelmäpusseja kauppareissuille, jne...
*** Oon ihan humanisti, mutta silti mua häiritsee käyttää tota sekoittua -sanaa kun on kyse vedestä ja öljystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti