torstai 20. joulukuuta 2012

Taas kaikenlaista

Piti kirjoittaa jo aamulla, mutta ajattelin sitten vatkuttaa, kun kameran akku on latauksessa ja mietin josko uskaltaisin teille jo mahakuvaa näytellä. Useammalta taholta (2 ulkopuolista + mies) olen jo kuullut mahastani. En tosin tyyliin "ootsä raskaana" vaan vain henkilöiltä jotka tietää. Yhdet itsenäisyyspäivänä kuulleet sanoivat ja vieläpä kaikenmaailman talvifleecet päällä että on tässä melkein parissa viikossa jo jotain tullut. Toinen oli miehen siskon mies, joka kuultuaan totesi, että vähän sitä oli mahasta katsellukin, muttei ihan sentään kysyä viitsinyt.

No yhtäkaikki, itse alan ehkä hiljakseen myöntyä siihen että kyllä se kasvaa. Ja oikeastaan ainoa oireeni siis onkin! Alkuun vähän vähättelin moista, koska oletin että maha kasvaisi enemmän alaosastaan (siis siellähän se örkki varttuu!) mutta tänä aamuna nettikuvia selailtuani totesin, että kyllä se vaan taitaa koko maha paisua alkuun ja vasta myöhemmin tuo alaosa. Loogista sinällään, koska kohtuhan vielä kasvaa tuolla lantion sisällä eikä niinkään ulospäin näy, mutta se sitten puskee tottakai tieltään kaiken maailman sisäelimiä ja mahalaukkuja ja mitä kaikkea tolla seudulla nyt sitten edessä onkaan. Vähän harmittaa, etten ole mitään viikottaista kuvaamista harrastanut, mutta kun ei yksinkertasesti ole tuntunut siltä että tarvetta olisi, kun ei mikään ole muuttunutkaan. No mutta ehkä saatte jotain kun lataus on suoritettu.

Tulin sen sijaan nyt jo kertomaan lääkärin soittoajasta!

Toksoplasmoosi vasta-aine oli negatiivinen, eli en moista ole koskaan sairastanut. Jotenkin hupaisaa kun tuolla etelämmässä Euroopassa vissiin about kaikki ovat! :D No hyvä uutinen tässä tietty on se, että jos en tähän mennessä ole saanut meidän kissoilta (tai sen enempää ruuasta) toksoa käyttäytymistavoillani on aika epätodennäköistä että sen nyt tässä tulevana puolena vuotenakaan saisin. Toisaalta huono uutinen sinällään on tietysti, että koska vasta-ainetta ei ole, saatan sen saada... Mutta tulipahan tutkittua. Vissiin tuo tokso testataan eniveis jossain vaiheessa uudestaan, mikäli oikein olen käsittänyt.

Jaaaaa sitten kiinnostavin! D-vitamiinitasoni oli 73 ng/ml!! No arvatenkin lääkäri sanoi sen olevan oikein hyvä, mutta minähän nostin heti tota tähän astista 85 päivittäistä mikroani 105:een asti. Kuitenkin virallinen optimaalinen suositustaso olisi sen 80-100 ja yli 100:kin saisi reippaasti mennä... Mutta ainakin ihan kiva tietää millä määrillä mennä ja myös ihan tulevia talvia ajatellen. Tuskin nämä kuitenkaan alkavat Suomessa merkittävämmin valostua... Aika hurjaa kuitenkin ajatella, ettei moni syö deetä ollenkaan lisänä. Mikähän heillä taso on, jos mulla "kymmenkertaista annosta" syövänä on "vaan" 73? :D No tässä Tolonen muille kiinnostuneille. Noita linkkejä on netissä ihan loistavia suuntaan ja toiseen pilvin pimein! Saa helposti kokonaisen päivän kulumaan d-vitsku-harrastukseen. :)

No katellaan nuita mahajuttuja myöhemmin.


2 kommenttia:

  1. Jännä tuo D-vitamiinitaso! Taidanpa itsekin napata tänään kaksi pilleriä, vaikka ovatkin vain murto-osa aiemmasta annoksestasi. Tiedätkö imeytyykö raskaana ollessa D-vitamiini huonommin vai johtuuko suurempi tarve ihan vain siitä että sitä "kuluu" enemmän?

    VastaaPoista
  2. Mun mututuntumalla vitamiinien tarvetta lisää about kaikki. Itellä ainakin ihan normaalitilassakin liikunnallisuus + fyysinen työ lisäävät kaikkien aineiden tarvetta. Nyt sitten raskaus lisää tarvetta vielä arvioiden mukaan 15-50% tuosta normaalista. Olettaisin siis että kumpikin lisätarve (fyysinen aktiivisuus & raskaus) johtuvat samoista seikoista, mitä näitä nyt on: verimäärän, sydäntehon, aineenvaihdunnan, kuona-aineiden lisäys. Onhan niitä samoja aineita hyödyntämässä nyt kaksi olentoa, joista sikiö siis ottaa kyllä minkä tarvitsee, mutta äiti huolehtiikin sitten itse itsestään ja mitä suuhunsa laittaa. (Ja jos sitä deetä ei tarpeeksi ole, niin onhan sen örkinkin tyhjästä huono nyhjästä.)

    D-vitamiinintarvetta taas erityisesti lisää pohjoinen sijaintimme maapallolla. Ravinnosta saa d-vitskua jonkin verran, mutta suurimman osan kuitenkin siitä auringosta. Ja kun se ei täällä paista talvella niin kesän vitamiinivarasto on käytetty muutamassa kuukaudessa tyhjäksi. Verikokeeni siis todiste! :) Oletan ettei edes ihan pahinta aikaa vielä eletä, eli taso oisi ollut huonompi joskus helmikuussa. Vasta toukokuun alussa saa deetä auringosta tarpeeksi.

    7,5 mikroa on Suomen viranomaisten suositus aikuiselle päivässä ja 10 mikroa odottavalle naiselle. Itse olen nyt tämän syksyn syönyt 3 x 25 mikroa öljypohjaisena kapselina ja Mivisun mamasta tulee vielä pillerinä 10 mikroa päälle. Tänään siis lisäsin yhden öljykapselin (25 mikroa) päälle. Noistahan justiin oli mediassa, että pillereissä ei luvattuja määriä ole vitamiinia, ja sitten se kumottiin jne... :D Ainakin nyt kokeen jälkeen sitten tiedän, että jotakin niistä Bioteekeistä on pakko imeytyä, koska olettaisin, että ilman lisiä mulla olisi alle suosituksen ollut arvo...

    Ja D-vitsku vissiin imeytyy ainakin kapseleina ihan ongelmitta aina, pillereitä on kritisoitu, koska se rasva puuttuu. Sitä tarvitsee meinaan imeytyäkseen. Eli pillerit rasvaruuan kanssa siis napaan!

    (Ja kalsiuminhan taas voi ottaa koska vaan jos d-vitskutaso on kunnossa, rasvaliukosena tuo d-vitamiini kyllä auttaa kalsiumin imeytymiseen vuorokaudenajoista riippumatta. JA hyvät d-vitskut vähentää tota kalkin tarvettakin selkeesti.)

    Hooh. Tulipas vuodatus. Huomaa et oon ollu sisällä koko päivän. Nyt ulos lenkille tonne pakkaseen! :D

    VastaaPoista